Sunday, March 23, 2014

Put do Pozorišta

Više ne putujem često... trenutno sam se usadila na jednom mestu kao saksijska biljka. Moja putešestvija su se lagano preselila iz aviona u gradske autobuse, trole i tramvaje Beograda. Za relativno kratko vreme koliko već obitavam u njemu sam savladala skoro sve linije i delove grada, i da budem iskrena, u prevozu prosečno provedem sat i po dnevno. 

U početku sam preslušavala radio stanice, pokušavala da čitam (ponekad mi je muka od čitanja u prevozu, te mi to baš i ne polazi za rukom), ali sam onda vremenom shvatila da svašta mogu videti, čuti i naučiti od sugrađana koji dele sa mnom isti ustajali vazduh. 

Eto, reših sa vama podeliti radost jedne devojčice koja se sa svojom mamom uputila ka pozorištu. Pre neki dan sam bila u 17-ici i hitala ka centru grada, kada je naspram mene sela curica od 8, 9 leta, a do nje, mama. Bila je obučena u crnu čipkastu suknjicu čije je rubove spretno nameštala do perfekcije. Potom se ispravila, a šake prekrstila i spustila na krilo. Izgledala je kao lutka iz izloga, pomalo važna, ali veoma učtiva i lepog stava. Imala je urednu frizuru, ravne šiške i dugu, svilenu, kestenjastu kosu. Osmehivala se sve vreme i mami je prepričavala niz događaja iz škole. Mama ju je slušala i ponekad bi joj uputila neki komentar. 




U jednom momentu, majka je izvadila dve pozorišne karte iz svoje tašne, što je još više podsetilo devojčicu kuda su se uputile. Pitanja o pozorištu, sedištima i predstavi su samo prštala, a majka je na njih stprljivo odgovarala veoma tihim glasom. Iz ovoga se lako moglo zaključiti od koga je ova princezica usvojila lepe manire. 


Ta slika me je potpuno odgurnula na trenutak od realnosti i vratila u detinjstvo kada smo se radovali 'malim' stvarima. To njeno putešestvije od kuće do pozorišta je u stvari ogromno, i jednako važno kao i put do Njujorka i pozorišta na Brodway-u. Nikako ne bismo trebali potcenjivati svakodnevna kretanja, jer ni sami nismo svesni šta nam ona sve mogu otkriti.

Sigurna sam da će ova mlada dama obići još puno, puno pozorišta, ali da će joj ovo svakako ostati jedno od dražih.